Preskočiť na hlavný obsah

Jabĺčkový koláč


Je tu čas jabĺk a u nás sa tiež akosi nahromadili, nemala som chuť na nejaké komplikované postupy a tak som  na google zadala  Jablkový koláč, zo surovín, ktoré mám bežne doma a upiekla som , tu je recept:


Domáci šťavnatý jablkový koláč
na veľký plech


5 vajec
400 g kryštálového cukru /dala som menej/
400 g polohrúbej múky
2 dcl oleja
1 PL sódy bikarbóny
700 g strúhaných jabĺk
hrsť orechov alebo hrozienok

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do zhustnutia, pridáme olej, múku zmiešanú so sódou bikarbónou, kakao a strúhané jablká POZOR určite jablká vyžmýkajte, aby koláč nebol až príliš "šťavnatý". Kto má rád škoricu tak ju teraz pridá. Ja som navrch ešte dala zvyšok plnky z nedeľňajšej makovej  štrúdli. Dobre premiešame na vymastenom a múkou vysypanom plechu pečieme cca 40 minút na 200 °C. Po upečení ho môžeme natrieť obľúbeným lekvárom a posypať kokosom, alebo ako ja nastrúhanou čokoládou.





Komentáre

  1. Ahoj Ivanči, dnes 10.10.2010 si upiekla super koláčisko z jabĺk.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď som videla, ako vypekáš dostala som chuť na niečo sladké. Upiekla som šišky. Ak to pôjde takto ďalej, zbohom línia. Recept na jablkový koláč si odložím. Skúsim upiecť aj brownies.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oľga, ako hovoríš zbohom línia.Ako sa tak sledujem, ja mám také "pečiace" obdobia niekoľkokrát za rok, tiež mi to rodina zakazuje, ale keď je dlhšia pauza tak im to chýba :). Pečenie je pre mňa relax, ale uznávam, škoda,že to nie je napr.taký beh.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…