Preskočiť na hlavný obsah

Takmer švédsky deň

  Aj keď v meste už nie je po snehu ani pamiatka, len  pár  km od Košíc je ho tak akurát - januárovo.

A potom šup-šup na predpripravený obed Švédske mäsové guličky - Kottbullar - recept doplním neskôr :}, ten čerstvý vzduch ma nejako zmohol.





Takže potrebujeme:


500 g mletého mäsa - najlepšie 250 g hovädzieho a 250 g bravčového
cesnak, soľ, korenie - podľa chuti, hladká múka na obalenie - môže byť aj na jemno nastrúhaná strúhanka
Na omáčku: 60 g masla, 6 dl  - cca 3,5 dl hovädzieho vývaru a 2,5 dl mlieka /smotany/, sójová omáčka, soľ, korenie.


   Z mletého mäsa a surovín urobíme guľky a obalíme do hladkej múky /strúhanky/. Opečieme na oleji.
Potom si urobíme omáčku - rozpustíme 60 g masla /oleja/  a pridáme cca 50 g hladkej múky. Popražíme a zalejeme 6 dl vývaru - z toho aspoň 2,5 dl mlieka /alebo smotany na varenie/ ochuteného sójovou omáčkou a čierným korením - alebo si prispôsobte hustotu omáčky podľa svojej chuti.  Miešame pokiaľ nám omáčka nezhustne. Dochutíme. Podávame so zemiakmi a brusnicami.


Pekný začiatok týždňa!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!