Preskočiť na hlavný obsah

Bleskovka

Ak ste dopadli ako ja, že máte málo času a veľa jabĺk v predsieni, pustite sa do najjednoduchšieho koláča na svete a to:
                    
               Jablká s posýpkou
                                                                    ( Apple crumble)
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------              
                                                 Jablká, cca 1/2 kg očistených a na plátky nakrájaných -množstvo závisí od    veľkosti formy na pečenie a chuti, t.j. priberajte aj uberajte
                                                 Posýpka:  150 g hladkej múky, 90g hnedého cukru, 100g masla, škoricu, namleté orechy - nemusia byť, vanilkový cukor.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Nakrájané  jablká v miske zmiešame so škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, ak máme kyslé jablká môžeme pridať aj cukor. Dáme ich do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Na vrch jabĺk môžeme nakrájať kocôčky masla. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C  a dáme jablká na 10 minút zapiecť, aby nám trochu zmäkli. Môžeme si trochu pomôcť pridaním pár lyžíc vody. Zo surovín na posýpku si pripravíme posýpku a dáme ju na predpečené jablká. Pečieme cca 15 - 20 minút. Najlepšie chutí ešte teplé so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Komentáre

  1. mňam! bleskovka a úžasne chutná bomba! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka,tak,ako píšeš, pre zaneprázdnených a ešte to aj chutí :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!