Preskočiť na hlavný obsah

Boeuf Bourguignon



Novembrové dni navádzajú na trochu dlhšie, pomalšie varenie. Takže v pondelok som sa pustila do môjho obľúbeného Boeuf, tentokrát nie od Julie Child. Ale do receptu  rovnako výborného a o niečo rýchlejšie pripraveného.

Boeuf Bourguignon
recept z Gurmetu 11/2015
pre 4 osoby

1 kg hovädzie predné
150 g anglickej slaniny
1 ks cibule
2 ks mrkvy
2 strúčiky cesnaku
600 ml hovädzieho vývaru
500 ml červeného vína
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hladkej múky
2 vetvičky čerstvého tymiánu
1 ks bobkový list
15 ks šalotiek 
400 g šampiňónov
2 PL masla
4 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie

1. Anglickú slaninu nakrájame na kocky a hovädzie mäso na väčšie kúsky. V hrnci najprv nasucho vyškvaríme anglickú slaninu a potom ju deravou lyžicou vyberieme. Pridáme lyžicu oleja, pokiaľ treba a sprudka orestujeme mäso. Mäso osolíme, opepríme. Do hrnca ho pridávame po častiach - je potrebné aby sa rýchlo zatiahlo, nepustilo šťavu a nedusilo sa. Opečené mäso pridáme k odloženej slanine a v hrnci opečieme na kúsky nakrájanú mrkvu a cibuľu. Na konci ju budeme pasírovať, čo som neurobila, lebo mne sa páčia v boeufe kúsky zeleniny. 
2. Ak už máme zeleninu popraženú, vrátime do hrnca mäso i slaninu, pridáme pretlak, premiešame a necháme krátko opiecť. Potom pridáme múku, všetko orestujeme a pridáme víno. Keď sa odparí, vlejeme 400 ml vývaru, pridáme prelisovaný cesnak, lístky tymiánu, bobkový list a na miernom ohni varíme 3 - 4 hodiny. Priebežne mäso kontrolujeme, občas premiešame, podlievame vodou, ak treba.
3. Ku koncu varenia očistíme šampiňóny, ktoré sme nakrájali na polovicu. Do hrnca dáme jednu lyžicu masla  a olivového oleja, pridáme šampiňóny a opečieme ich dozlatista. Po opečení ich vyberieme, pridáme jednu lyžicu masla  a oleja a opečieme šalotky. Tie nakoniec zalejeme s 200 ml vývaru, ktorý nám ostal.
4. Vyberieme mäso z hrnca, omáčku prepasírujeme - ako som písala, to som vynechala. Vrátime do nej mäso, pridáme šampiňóny, šalotky. Podávame s bagetkou. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!